COMITÈ ORGANITZADOR



Fundació Ferrer i Guàrdia

La Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia és una entitat sense afany de lucre que des de 1987 treballa en els àmbits de laïcitat, joventut, educació, participació democràtica, ciutadania europea i polítiques públiques, generant coneixement, aportant propostes estratègiques i assessoraments a les administracions públiques i donant suport al moviment associatiu, per tal de promoure l’emancipació ciutadana, d’acord amb els ideals ferrerians de lliurepensament, autonomia, igualtat i cohesió social. 



Societat d’Història de l’Educació dels Països de Llengua Catalana

La Societat d’Història de l’Educació dels Països de Llengua catalana és una entitat fundada l’any 1979, vinculada a les primeres Jornades sobre Història de l’Educació als Països Catalans, celebrades el 1977 a Barcelona; unes jornades que l’entitat continua celebrant cada dos anys en diferents poblacions de Catalunya i de les Illes Balears, i que s’han convertit en una de les principals activitats d’aquesta Societat. L’any 2001 s’integrà, com a filial, a l’Institut d’Estudis Catalans, quedant adscrita a la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC. A més, la Societat organitza periòdicament conferències i col·loquis en col·laboració amb diverses universitats dels Països Catalans. 



El Born Centre de Cultura i Memòria

El Born Centre de Cultura i Memòria es posa al servei de la ciutat amb la voluntat d’incentivar i de promoure la reflexió sobre la memòria local, nacional i la memòria dels esdeveniments que afecten les comunitats humanes d’arreu del món. El Born CCM està integrat a l’edifici del que va ser l’antic mercat del Born, inaugurat el 1876.

COMITÈ CIENTÍFIC

President:

Pere Solà 

Catedràtic d’història de l’educació de la Universitat Autònoma de Barcelona especialista en temes d’educació, cultura popular i associacionisme. Va ser candidat a rector de la Universitat Autònoma de Barcelona l’any 2012. Ha estat fundador de la Societat d’Història de l’Educació dels Països de Llengua Catalana de la qual, entre el 1982 i 1996 actuà com a secretari.  

Membres:

Maria del Carmen Agulló

Professora titular de Teoria i Història de l’Educació a la Universitat de València. A més de ser escriptora de llibres, és una de les investigadores amb major prestigi en l’àmbit espanyol al voltant de la història de l’educació de les dones, especialment en els docents i les docents republicanes. 

Pilar Gargallo

Presidenta de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya (FMRPC), des del 2016. Mestra d’Educació Primària a l’Escola Sant Jordi de Vilanova i la Geltrú. Vinculada als Moviments de Renovació Pedagògica (MRP Garraf) del territori. Membre del Consell Assessor de la Revista Digital Senderi, Educació en Valors i del Consell Assessor Sectorial del Campus de Cohesió i Compromís Social de la UdG. Ha participat en l’elaboració del document: “El compromís ètic del professorat” (2011), cabdal per comprendre el compromís, la tasca social i professional dels docents avui en dia.  

Valeria Giacomoni

Llicenciada en Filologia Hispànica, Diploma d’Estudis Avançats en Història Contemporània, membre de l’Ateneu Enciclopèdic Popular. Historiadora, investigadora de la pedagogia racionalista i llibertària i del seu desenvolupament, centra el seu interès en el vincle entre pedagogia i política en el passat i avui. Amb la seva publicació “Joan Puig Elías. Anarquisme, pedagogia i coherència” (2017) es va proposar recuperar la trajectòria pedagògica que des de Ferrer i Guàrdia porta a la formació del CENU i a l’experiència revolucionària del 1936. 

Luis Miguel Lázaro

Catedràtic de Teoria i Història de l’Educació de la Universitat de València. S’ha especialitzat en la història. del’educació popular. Ha publicat: Ferrer Guardia y la pedagogía libertaria (1977/1980); La Escuela Moderna de Valencia (1989); Las escuelas racionalistas en el País Valenciano (1922); Prensa racionalista y educación en España (1995); i La Nueva Atenas del Mediterráneo. Vicente Blasco Ibánez, cultura y educación populares en Valencia, 1890-1931 (2021).

Antoni Nicolau

Professor del Màster de Gestió Cultural de la Universitat de Barcelona i consultor cultural. Va ser responsable de la coordinació dels programes de joventut i cultura de l’Ajuntament de Barcelona. Va ser director del Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona i Director de Relacions Culturals i Científiques de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament. Llicenciat en Geografia i Història, Mestre de català i Diplomat en Economia Política, Literatura i Filosofia.

Conrad Vilanou

Catedràtic d’Història de l’Educació de el Departament de Teoria i Història de l’Educació de la Universitat de Barcelona, ​​s’ha especialitzat en l’anàlisi dels conceptes, els discursos i les narratives pedagògiques. Dirigeix ​​la revista Temps d’Educació i és autor de llibres i articles relacionats amb el Pensament Pedagògic i Social contemporani i la Història de l’educació física i l’esport.


Jordi Feu

Sociòleg i professor de Departament de Pedagogia de la Universitat de Girona. Actualment és el responsable del Programa de Mentoria Social de la UdG (projecte Rossinyol) i director de la Càtedra de Renovació Pedagògica UdG-Can Trona. És coordinador del grup d’investigació Demoskole dedicat a estudiar la democràcia i la participació a l’escola i la renovació pedagògica, entre d’altres. És autor de diversos articles i llibres, el darrer, acabat de publicar per l’editorial Morata: “La renovación pedagógica en España. Una mirada crítica y actual”.

Vicenç Molina

Llicenciat en Geografia i Història, Mestre de català i Diplomat en Economia Política, Literatura i Filosofia. És professor d’Ètica a la Universitat de Barcelona des de 1996 i Vicepresident de la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia. Col·labora a les revistes Minerva (Barcelona), Alta Dirección (Barcelona), Humanisme (París), La Pensée et les Hommes (Brussel·les), Moralità Provvisoria (Milà).  

Francina Martí

Llicenciada en Filologia catalana i professora d’Educació Secundària. Catedràtica de llengua i literatura a diferents instituts de secundària, on ha assumit responsabilitats en l’equip directiu.  Ha treballat com a tècnica docent en el Departament d’Ensenyament  de la Generalitat de Catalunya, en el Servei d’Innovació i de Formació del professorat. En l’actualitat és presidenta de l’Associació de Mestres Rosa Sensat. 

Antoni Tort

Doctor en Pedagogia i Catedràtic a la Universitat de Vic-UCC, on imparteix docència i dirigeix la seva Escola de Doctorat. Així mateix és el coordinador del GREUV (Grup de Recerca Educativa de la UVic-UCC). És vocal de la Junta de la Societat d’Història de l’Educació dels Països de Llengua catalana. Co-dirigeix la col·lecció “Textos Pedagògics” d’EUMO editorial, que publica textos fonamentals de la pedagogia de tots els temps. 

Pascual Velázquez 

Pascual Vel´ázquez Vicente és Doctor en Dret per la U.N.E.D., amb la tesi Estudi Històric-jurídic dela Causa contra Francesc Ferrer i Guàrdia, instruïda i fallada per la jurisdicció de Guerra a Barcelona (1909). És Doctor en Pedagogia per la Universitat de Múrica, amb la tesi L’Escola Moderna: Una Editorial i els seus Llibres de Text (1901-1920). Té una experiència de 30 anys de docència: Educació Primària, Educació Especial, Educació d’Adults, Compensatòria, Centre d’Inserció Social i Centre Penitenciari.

ALTRES INSTITUCIONS COL·LABORADORES

Translate »