Dimecres, 8 de setembre 2021

09:00h – 09:30h Recepció.
09:30h – 10:00h Inauguració del simposi:
Sílvia Luque, directora de la Fundació Ferrer i Guàrdia
Jaume Guillamet, president de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’Institut d’Estudis Catalans.
Pau Gonzàlez, regidor d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona.
10:00h – 11:30h Ponència “La dimension européenne de Francisco Ferrer” a càrrec de Sylvain Wagnon, historiador, professor de Ciències de l’Educació a la Universitat de Montpeller i especialista en educació llibertària.
11:30h – 12:00h Descans.
12:00h – 14:00h Taula de presentació i debat de comunicacions (primer bloc).

16:00h – 17:20h Taula de presentació i debat de comunicacions (segon bloc).
17:20h – 17:30h Descans.
17:30h – 19:00h Diàleg “Els debats de l’Escola Moderna, avui: laïcitat, coeducació, segregació i vinculació amb l’entorn”. Amb resum visual dels conceptes més rellevants en directe.

Ponents:
Mercè Otero, llicenciada en Filosofia i Lletres i catedràtica en Llatí. Professora feminista i experta en coeducació.
Francisco Delgado, sindicalista, activista i escriptor, defensor del laïcisme i de l’Estat laic. President de l’associació Europa Laica entre 2008 i 2017.
Sheila González, doctora en polítiques públiques i transformació social per la UAB. Experta en segregació escolar.
Francina Martí, filòloga i professora d’Educació Secundària. Actual presidenta de l’Associació de Mestres Rosa Sensat.
Jaume Carbonell, pedagog, periodista i sociòleg. Moderarà el diàleg.
19:00h – 19:30h Acte de commemoració del 120è aniversari de la inauguració de l’Escola Moderna conduït per Vicenç Molina, vicepresident de la Fundació Ferrer i Guàrdia, amb la intervenció de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau i Joan-Francesc Pont, president de la Fundació Ferrer i Guàrdia. L’acte comptarà amb l’actuació musical de la soprano, Begoña Alberdi.

Dijous, 9 de setembre 2021

09:00h – 11:00h Taula rodona sobre la tradició pedagògica llibertària en diferents territoris i països.  

Ponents:
Ani Pérez, doctora en Educació i investigadora sobre pedagogia llibertària.
Luis Miguel Lázaro, catedràtic de Teoria i Història de l’Educació.
Valeria Giacomoni, historiadora especialitzada en pedagogia llibertària.
 Pere Solà, catedràtic d’Història de l’Educació i especialista en temes d’educació, cultura popular i associacionisme. Moderarà la taula.

11:00h – 11:30h Descans.
11:30h – 13:30h Taula de presentació i debat de comunicacions (tercer bloc).  
13:30h  – 14:00h 
Presentació de l’itinerari sobre Ferrer i Guàrdia a Barcelona i Cloenda.

16:00h – 18:00h Visita comentada de l’exposició “Per una educació en llibertat”.

La previsió és que el simposi es desenvolupi de forma presencial. El programa està condicionat per la situació sanitària i s’actualitzarà, si cal, a través de la pàgina web del simposi.  

Sylvain Wagnon

Professor de la Universitat de Montpeller i cap del Centre d’Estudis sobre Història de l’Educació de la Facultat d’Educació (Cedrhe). Sylvain Wagnon centra la seva recerca en la història de la nova educació i en el desenvolupament de pedagogies alternatives. 

Pere Solà

Catedràtic d’història de l’educació de la Universitat Autònoma de Barcelona especialista en temes d’educació, cultura popular i associacionisme. Va ser candidat a rector de la Universitat Autònoma de Barcelona l’any 2012. Ha estat fundador de la Societat d’Història de l’Educació dels Països de Llengua Catalana de la qual, entre el 1982 i 1996 actuà com a secretari. 

Ani Pérez

Doctora en Educació i Graduada en Educació Infantil per la Universitat Autònoma de Madrid. Centra la seva recerca en la crítica de la innovació educativa i les pedagogies alternatives i actualment treballa en la publicació de la seva tesi doctoral sobre pedagogia anarquista en un context neoliberal.

Sheila González

Doctora en Polítiques Públiques i Transformació Social per la UAB. Membre de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) i de el Grup d’Investigació Globalization, Education and Social Policies (GEPS). Ha estat investigadora visitant al Departament d’Investigacions Educatives (Cinvestav, Mèxic), a l’Institut d’Investigacions Socials (Unam, Mèxic) i el Center of Migration, Citizenship and Development (Alemanya). És experta en anàlisi de polítiques públiques i dedica la seva investigació a diferents aspectes de la desigualtat educativa.

Francina Martí

Llicenciada en Filologia catalana i professora d’Educació Secundària. Catedràtica de llengua i literatura a diferents instituts de secundària, on ha assumit responsabilitats en l’equip directiu.  Ha treballat com a tècnica docent en el Departament d’Ensenyament  de la Generalitat de Catalunya, en el Servei d’Innovació i de Formació del professorat. En l’actualitat és presidenta de l’Associació de Mestres Rosa Sensat.

Valeria Giacomoni

Llicenciada en Filologia Hispànica, Diploma d’Estudis Avançats en Història Contemporània, membre de l’Ateneu Enciclopèdic Popular. Historiadora, investigadora de la pedagogia racionalista i llibertària i del seu desenvolupament, centra el seu interès en el vincle entre pedagogia i política en el passat i avui. Amb la seva publicació “Joan Puig Elías. Anarquisme, pedagogia i coherència” (2017) es va proposar recuperar la trajectòria pedagògica que des de Ferrer i Guàrdia porta a la formació del CENU i a l’experiència revolucionària del 1936.  

Luis Miguel Lázaro

Catedràtic de Teoria i Història de l’Educació de la Universitat de València. S’ha especialitzat en la història. del’educació popular. Ha publicat: Ferrer Guardia y la pedagogía libertaria (1977/1980); La Escuela Moderna de Valencia (1989); Las escuelas racionalistas en el País Valenciano (1922); Prensa racionalista y educación en España (1995); i La Nueva Atenas del Mediterráneo. Vicente Blasco Ibánez, cultura y educación populares en Valencia, 1890-1931 (2021).

Mercè Otero Vidal

Llicenciada en Filosofia i Lletres (Filologia Clàssica i Romànica-Hispànica) per la Universitat de Barcelona i Catedràtica de Llatí actualment jubilada. A més de l’activitat docent, es dedica a la formació del professorat i a l’assessorament de centres escolars sobre coeducació i innovació. Com a activista feminista col·labora en el Centre de Documentació de Ca La Dona i en l’organització de l’Escola Feminista d’Estiu de la Xarxa Feminista.

Francisco Delgado

Diputat l’any 1977 i senador el 1979. President de CEAPA (1993-1997), membre del Consell Escolar de l’Estat durant 15 anys. Posteriorment fou president d’Europa Laica (2007-2017) i, actualment, coordina l’àrea d’Educació d’aquesta mateixa associació. Algunes de les seves publicacions són: La escuela pública amenazada (1997), Hacia la escuela laica (2006), Evanescencia de la escuela pública (2013) y La cruz en las aulas (2015).

Jaume Carbonell

Pedagog, periodista i sociòleg. Ha estat director de la revista “Cuadernos de Pedagogía”, nascuda l’any 1975, de la qual va formar part ja des del primer número, inicialment com a secretari de redacció, després com sotsdirector i més tard director. Ha estat assessor del Diari de l’Educació i ha col·laborat amb altres mitjans de comunicació.
A banda de la seva activitat com a periodista especialitzat en educació, Jaume Carbonell ha mantingut una llarga col·laboració com a professor associat a la Universitat de Vic-UCC i al centre que en va ser el seu antecedent, l’Escola de Mestres.

Translate »